Isbjorn

Jahdit vapaa-ajan ja kilpailukäytössä

Jahdit vapaa-ajan ja kilpailukäytössä

Jahdit ovat purje- tai moottorikäyttöisiä aluksia, jotka ovat yleensä kevyitä ja melko pienikokoisia. Niitä käytetään kilpailemiseen ja vapaa-ajan matkustamiseen. Vapaa-ajan jahtien kohdalla termi sisältää erittäin suuret alukset, jotka kulkivat alun perin purjeilla ja sittemmin höyryllä tai polttomoottorilla. Teknillisesti sana jahti sulkee pois veneet, joiden voimanlähteenä on melat, airot tai ulkomoottorit. Lisäksi huvikäyttöön tarkoitettuja pienempiä aluksia kutsutaan yleensä vain hytillisiksi moottoriveneiksi.

Suomen kielen sana jahti, kuten myös englannin kielen sana yacht ja lukuisat muut eurooppalaiset vastineet, juontavat juurensa Hollannissa 1500- ja 1600-luvuilla käytettyyn sanaan jaght, josta tuli myöhemmin jacht, mikä yhdistettynä sanaan schip tarkoittaa jahtaamiseen tarkoitettua venettä.

Jahdit ja pursiseurat

Kun Hollanti nousi merenkäynnin mahtimaaksi 1600-luvulla, varhaisista jahdeista tuli vapaa-ajan aluksia ensin kuninkaallisille ja myöhemmin myös porvaristolle, ja niitä käytettiin muun muassa kanaaleissa ja aluevesillä. Henkilökohtaisista mittelöistä syntyi kilpaveneilyä. Englannissa jahtiharrastus alkoi, kun Kuningas Kaarle II oli maanpaossa nykyisten Benelux-maiden alueella. Kun hän sai Englannin valtaistuimen takaisin vuonna 1660, Amsterdamin kaupunki lahjoitti hänelle 20 metriä pitkän vapaa-ajan aluksen, jonka hän nimesi Maryksi.

Kaarle ja hänen veljensä Jaakko, Yorkin ruhtinas (Jaakko II oli vallassa 1685–88), rakensivat lisää jahteja ja kilpailivat niillä vuonna 1662 Thames-jokea pitkin Greenwichistä Gravesendiin ja takaisin sadan punnan panoksesta. Jahdeista tuli muodikkaita rikkaiden ja aatelisten keskuudessa, mutta tuohon aikaan muoti ei kestänyt aikaa pitkään.

Ensimmäiset kilpailut

Brittein saarien ensimmäinen pursiseura, nimeltään Water Club, syntyi noin 1720 Irlannin Corkissa. Klubin toiminta oli pääasiassa risteilemistä ja epävirallista rannikkovartiostotoimintaa, johon kuului laivaston kuria ja muodollisuuksia. Kilpailua lähinnä oleva toiminta oli ”jahtaamista”, jolloin ”laivasto” ajoi takaa kuvitteellista vihollista. Klubi jatkoi toimintaansa pääasiassa sosiaalisena klubina, kunnes se yhdistyi muihin klubeihin muodostaen ensin vuonna 1765 Cork Yacht Clubin ja myöhemmin vuonna 1828 Royal Cork Yacht Clubin.

Jahdeilla kilpaileminen alkoi järjestettynä toimintana Thamesilla noin 1700-luvun puolivälissä. Cumberlandin herttua perusti ”Cumberland Fleet for Thames” -kilpailun vuonna 1775. Kun kuningas Yrjö IV astui valtaistuimelle vuonna 1820, kilpailun nimeksi tuli ” Fleet to His Majesty’s Coronation Sailing Society”. Thamesin pursiseura hajosi kilpailusta syntyneisiin erimielisyyksiin ja muutti nimensä vuonna 1830 Royal Thames Yacht Clubiksi.

Pursiseurat ympäri maailmaa

Pursiseurat ympäri maailmaa
Pursiseurat ympäri maailmaa

Ensimmäinen englantilainen pursiseura perustettiin Cowesiin Isle of Wightille vuonna 1815. Kuninkaalliset jäsenet tekivät Isle of Wightin ja pääsaaren välisestä Solentin salmesta brittiläisen purjehtimisen pääpaikan. Cowesin klubista tuli kuninkaallinen jahtiklubi Yrjö IV:n valtaistuimelle nousun myötä. Kaikkien jäsenien piti omistaa vähintään 20 tonnia painava vene. Purjehduskilpailuja järjestettiin suurilla panoksilla, ja sosiaalinen elämä oli iloista. Lopulta kuninkaallisen jahtiklubin veneet kasvoivat suuruudeltaan yli 350 tonniin.

Pohjois-Amerikassa jahdeilla purjehtiminen alkoi hollantilaisten toimesta New Yorkissa 1600-luvulla ja jatkui, kun englantilaiset siirtyivät valtaan. Purjehtimista harrastettiin pääasiassa vapaa-ajan toimena ja jahdit huipentuivat George Crowinshieldin vuonna 1815 valmistamaan Cleopatra’s Barge -alukseen, joka risteili Välimerellä ja asetti uuden standardin loisteliaisuudelle ja eleganssille myöhempiä jahteja varten samoilla vesillä 1800-luvun loppupuolelta alkaen. Ensimmäinen yhä toiminnassa oleva amerikkalainen pursiseura, Detroit Boat Club, perustettiin vuonna 1839. Vuonna 1844 John C. Stevens perusti New York Yacht Clubin, jossa hän oli mukana Gimcrack-nimisellä kuunarillaan.

Suomessa toimii 350 pursiseuraa ja 40 luokkaliittoa. Seurat kuuluvat vuonna 2011 toiminta aloittaneen Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n alaisuuteen. Järjestö syntyi Suomen Veneilyliiton ja Suomen Purjehtijaliiton yhdistyttyä. Järjestö kuuluu Suomen kymmenen suurimman lajiliiton joukkoon noin 60 000 jäsenellään.

Comments are closed.