Isbjorn

Kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmat laivastot

Kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmat laivastot

Merivoimat ovat olleet osa ihmiskunnan historiaa jo pitkään. Niillä on näytetty valtaa, voimaa ja peloteltu vihollisia. Uniformuissa nähtyjä miehiä ihannoidaan ja kehutaan, sekä laivastoa ihastellaan. Merivoimat ovat osa lähes jokaisen valtion puolustusta ja näin se on ollut jo pitkään.

Laivaston vaikutusvalta tulee aina suhteuttaa omaan aikakauteensa. Nykypäivän armeijalle ja merivoimilla on tietysti paljon enemmän ruutia sekä aseita verrattuna aikaisempaan, mutta toisaalta jos minkä tahansa nykyaikaisen laivaston veisi vaikka sata vuotta taaksepäin, olisi se aivan vallankumouksellinen siihen aikaan nähden. Käymmekin läpi historian oman aikansa vaikutusvaltaisimpia laivastoja ja palaamme sitä kautta nykyaikaan. Laivastojen historia on todella mielenkiintoista, sillä niillä on ollut uskomattoman iso merkitys historian kulussa ja käänteissä. Ilman niitä esimerkiksi Iso-Britanniaa ei varmaankaan kutsuttaisi kovin isoksi.

Aasian laivastot

Olemme tottuneet kuulemaan koulussa ja varsinkin mediassa paljon Euroopan toimista, historiasta ja armeijasta. Aasian mantereen valtioilla on kuitenkin historiassa ollut todella paljon vaikutusvaltaa omilla alueillaan, vaikka ne eivät koskaan halunneetkaan lähteä niin vahvasti esimerkiksi valloittamaan Eurooppaa. 1400-luvun Kiinan laivasto oli vailla vertaansa. Ming-dynastian mahtava laivasto oli amiraali Zheng Hen johtama ja se herätti pelkoa ja ihastusta siellä, missä se kulkikaan. Historiankirjojen mukaan se kiersi Intian valtameren seitsemän kertaa ja oli arvostettu kaikkialla Aasiassa.

Japanilla on ollut oman aikansa vahvimpia laivastoja 1940-luvulla. Toisen maailmansodan aikana Japanin laivastoa pidettiin yhtenä suurimmista ja mahtavimmista. Japani on saari, mikä aiheutti sen, että iso osa maahan tuoduista elintärkeistä hyödykkeistä tuotiin laivalla. Maahantuonti oli kuitenkin riskialtista, jos meriturvallisuus ei ollut kohdallaan. Erityisesti sota-aikana on todella tärkeää, että esimerkiksi öljyt ja muut elintärkeät tarvikkeet pääsevät perille turvallisesti. Japani käytti runsaasti vuosien aikoja resursseja siihen, että heidän merensä olisivat heidän hallussaan ja näinhän se olikin.

Euroopan laivastot

Euroopan laivastot

Eurooppalaiset ovat olleet kovia rakentamaan isoja laivastoja, suurimmaksi osaksi siksi, että vaikka tila ei oikeasti loppunut kesken, eurooppalaiset ovat aina halunneet löytää uutta maata. Eurooppa on ympäröity toiselta puolelta käytännössä kokonaan merellä, joten varsinkin meren reunalla olevat valtiot käyttivät annettua ympäristöä hyödykseen. Kauppaa käytiin pääosin vettä pitkin, sillä se oli silloin paljon nopeampaa, kuin maalla. Suuria ja mahtavia laivastoja oli jo kreikkalaisten aikaan, kun valtiot kävivät valtionrajoistaan sotaa. Kreikkalaiset esimerkiksi päihittivät juuri laivastonsa persialaiset noin vuonna 480 ennen ajanlaskun alkua. Laivastot eivät ole siis todellakaan mikään uusi juttu.

Iso-Britannian laivasto on yksi historian tunnetuimpia laivastoja. Ilman niitä, Iso-Britannia ei olisi voinut edes kuvitella valloittavansa niin monta siirtomaata, ylläpitävänsä niin menestyksekästä kauppaa ja pitävänsä vallan niin pitkään. Iso-Britannian laivasto kehittyi pitkällä aikavälillä ja isoin askelin. Vuodet 1815-1918 merkitään Britannian laivaston huippuvuosiksi. Siinä on kuitenkin yli sata vuotta koko maailman mittakaavassa mahtipontista laivastoa, jolle kukaan ei mahtanut mitään. Useat yrittivät päihittää, mutta kokivat karvaan häviön voimakkaiden, nopeiden ja suurten laivojen käsissä.

Nykyisin tunnetuimpia laivastoja koko maailmassa on taas Yhdysvaltain laivasto. Siitä vaikutusvaltaisen tekee sen, että laivasto on jaoteltu käytännössä ympäri maailmaa niin, että jokaisella mantereella on Yhdysvaltojen laivaston edustus. Käytännössä tämä on onnistunut niin, että valtiot, joilla ei itsellään ole ollut mahdollisuutta omaan laivastoon, ovat antaneet sopimusten kautta Yhdysvalloille tilaa merillä. Esimerkiksi Etelä-Korean rannikolla vallitsee Yhdysvaltojen laivasto ja merivoimat. Pohjois-Koreaa pidetään uhkana ja laivaston olemassaolo huolehtii Etelä-Korean koskemattomuudesta ja turvallisuudesta. Laivastojen tehtävät ovatkin olleet laidasta laitaan kaikkien näiden vuosituhansien aikana.

Comments are closed.