Isbjorn

Maailman vaikutusvaltaisin laivasto

Missä maassa on paras armeija? Entä missä maassa on paras laivasto? Nämä ovat varmasti kysymyksiä jotka pyörivät ajoittain joidenkin meistä mielessä. Onhan se ihan hyvä olla tietoinen siitä, että missä maassa panostetaan armeijaan eniten, hyvässä ja pahassa.

Valitettavasti Suomi ei ole voimakkaimpien armeijoiden tai laivastojen listalle päässyt, Ruotsi kylläkin. Ruotsilla on maailman 25. voimakkain armeija. Hyvä meille, pitää nyt vain muistaa pitää hyvät välit naapurimaahan. Toisella puolella sijaitsevan Venäjän armeija kylläkin pitää paikkaansa Top 5 kärkipäässä, joten kannattaakin ehkä mieluummin miettiä kumman kanssa kannattaa pitää paremmat välit. Suomi nyt on onneksi aika pieni maa tällaisten ristiriitojen kohdalla, joten tuskin Suomeen ainakaan ensimmäisenä hyökätään. Hyvä meille, toivottavasti osaamme jatkossakin pysyä mahdollisimman neutraalina, jotta säästymme iskuilta. Se kuitenkin Suomen armeijasta, joka ei valitettavasti pääse lähellekään maailman voimakkaimpia armeijoita tai laivastoja.

Mikä sitten on se maailman voimakkain laivasto?

No tuskin kenellekään tulee kovin yllätyksenä, että maailman voimakkain laivasto on Yhdysvaltain laivasto. Se on pysynyt kärkipäässä jo vaikka kuinka kauan ja Trump on kyllä pitänyt huolen siitä, että se pysyy maailman vaikutusvaltaisimpana ja voimakkaimpana laivastona. Onhan tämä myös asukasluvultaan maailman suurimpiin maihin kuuluva, joten ei kai heiltä voi mitään pikkuista laivastoa odottaakaan. Tällä laivastolla saadaan varmasti kaadettua vaikka mitä, joten Yhdysvaltojen tuskin tarvitsee olla kovinkaan huolissaan tilanteestaan.Englanninkieliseltä nimeltään United States Navy onkin yksi kaikista yhdysvaltalaisista puolustusmenetelmistä. Yhdysvaltojen armeijaan kuuluu yhteensä 5 eri puolustushaaraa, jotka ovat maavoimat, ilmavoimat, merijalkaväki, laivasto ja rannikkovartiosto. Sotatoimien päämajat taas sijaitsevat ympäri maailmaa ja Yhdysvalloilla on armeijan tukipisteitä pohjoisessa, etelässä, Tyynellämerellä, Euroopassa, maapallon keskiosassa, Australiassa ja Afrikassa. Päämajoina ovat taas kyberturvallisuus, erikoisoperaatiot, strategiat ja kuljetukset, jotka toimivat ympäri maailman.

laivasto

Laivaston vastuulla taas on kaikenlaiset merioperaatiot ja meressä tapahtuvat tilanteet. Näiden operaatioiden suorittamiseksi laivastolla on yhteensä 287 laivaa ja jopa yli 4 000 lentokonetta. Palveluksessa merivoimissa Yhdysvalloilla taas on aktiivisena 329 000 henkilöä ja reservipalveluksessa 100 000, joka on varmasti aivan riittävä määrä hankaluuksien syttyessä. Aktiivisia upseereita laivastolla taas on noin 57 000 ja hallinnossa työskentelee noin 274 000 siviiliä. Tämä on numerollisesti todella iso määrä henkilöitä jotka kuuluvat tavalla tai toisella laivastoon. Vertailun vuoksi voi sanoa, että pelkkään laivastoon kuuluu melkein koko Helsingin asukasluvun verran ihmisiä. Tämän lisäksi heillä on armeijan muut osat, joihin kuuluu yhtä suuria määriä kansalaisia. On jopa vaikea kuvitella, kuinka voimakas tämä armeija voi oikeasti olla tällä määrällä mukana olevia.Yhdysvaltain laivasto taas perustettiin siirtokuntien toimesta vapaussodan aikana. Perustuslaki antoi vuonna 1798 Yhdysvalloille luvan ylläpitää ja varustaa laivastoa. Tämän laivaston perusti siirtokuntien kongressi. Tällöin siirtokuntien kongressi päätti tilata kuusi fregattia, jotka he varustivat. Yhdysvaltain vapaussodassa laivastolla oli 50 alusta, joilla he osallistuivat sotaan. He eivät kuitenkaan pitäneet koskaan yhtä aikaa 50 laivaa, vaan mukana oli samanaikaisesti maksimissaan 20 alusta. Useat näistä fregateista kuitenkin tuhoutuivat sotien aikana, yhtä lukuun ottamatta. Tämä alus on edelleenkin laivaston rekisterissä ja se tekee erilaisia PR-tehtäviä. Tämä fregatti on nimeltään Old Ironside eli USS Constitution. Laivaston ensimmäisiä asioita hoiti sotaministeriö vuoteen 1798 asti, kunnes päätettiin perustaa oma laivastoministeriö. Laivastoministeriö hoiti laivaston asioita vuoteen 1947 asti, kunnes vastuu asioiden hoitamisesta siirrettiin puolustusministeriölle. Tällöin myös koko laivasto pääsi osaksi suurta puolustusministeriötä.

Comments are closed.