Isbjorn

Parhaita pieniä purjeveneitä aloittelijoille

Parhaita pieniä purjeveneitä aloittelijoille

Veneily on erittäin mukava ja monimuotoinen harrastus, ja Suomessa tottakai hyvin yleistä; onhan meillä paljon vesistöjä, joissa veneillä.

Myöskin veneitä on monia eri tyyppisiä aina soutuveneistä ja kajakeista purjeveneisiin. Purjealus kulkee vedessä kun tuulen voima vaikuttaa sen purjeisiin: purjeet taas levitetään takilaan raakapuiden, puomien ja harusköysien varaan. Vaikka purjealukset voidaan luokitella suuriksi purjelaivoiksi tai pieniksi purjeveneiksi, ei täysin täsmällistä kokorajaa nimitysten välillä kuitenkaan ole. Aluksia voidaan luokitella myös esimerkiksi takiloinnin perusteella. Esimerkiksi täystakiloidussa fregatissa on 3-5 mastoa ja lisäksi haruspurjeita ja kahvelipurje. Täystakiloitu purjealus on todella uljas ja upea näky, mutta tällaisia ei ole Suomessa liikenteessä yhtäkään; ainoastaan Suomen Joutsen on tällainen ja sekin museolaiva. Suurin osa suomalaisista purjeveneistä onkin pieniä, yksimastoisia veneitä eli sluuppeja. Mitkä pienet purjeveneet ovat sitten parhaita, jos aloitellaan purjehtimista ja veneilyä? Asiasta on tietysti monta mielipidettä, mutta katsotaanpa hieman mitä on tarjolla.

Hyvä tietää purjeveneistä

Kun purtta valitaan tulisi painavin kriteeri ostopäätöstä tehtäessä olla veneen tuleva käyttötarkoitus. Aiotaanko veneellä tehdä pieniä päiväreissuja lähinnä opetellen purjehdusta, vai onko tarkoitus mennä viikonlopuksi veneilemään ja yöpyäkin matkalla? Vai aiotaanko kenties matkustaa pidemmälle, vaikkapa Gotlantiin asti? Aloittelija varmastikin aikoo tehdä aluksi pienempiä, ehkä päivämatkoja veneellä, joko suojaisilla sisävesillä tai rannikko- tai saaristovesillä. Avomerille ja valtamerille ei ole asiaa vielä pitkään aikaan. EU:n huvivenedirektiivissä onkin veneet luokiteltu ryhmiin, joissa määritellään veneen pääasiallinen käyttöalue. Sen mukaan sitten veneellä on erilaisia vaatimuksia rakenteen, varustelun, turvallisuuden ja merikelpoisuuden suhteen. Jokaisen 2,5 – 24 metriä pitkän huviveneen luokituksen voi tarkistaa siinä olevasta CE-merkistä. Kannattaa tietenkin muistaa, että koska veneen varsinaista käyttöä ei ole rajoitettu viranomaisten toimesta, on aina kipparin vastuulla miten pitkälle esimerkiksi veneellä lähdetään purjehtimaan!

Hyvä tietää purjeveneistä

Pieniä purjeveneitä

Kun aletaan sitten miettiä, mikä tietty purjevene olisi paras aloittelijalle, on mielipiteitä varmasti todella paljon erilaisia. Yksi painottaa helppoutta, toinen käyttömukavuutta ja kolmas turvallisuutta. Kaikki ovat tärkeitä asioita, joten lähdetään vain katsomaan muutamaa vaihtoehtoa. Yksi erittäin paljon suositeltu ja hehkutettu pieni purjevene aloittelijalle on H-vene. Se on Hans Groopin vuonna 1967 suunnittelema purjevene, joka on sekä retki- että kilpakäyttöön soveltuva. Veneessä on yöpymispaikat retkikäyttöä ajatellen neljälle henkilölle, mutta sitä voi purjehtia yksinkin. Tämä vene on niin hyvin suunniteltu, että se on ollut todellinen menestys alusta lähtien. Purjehtijat kuvailevat sitä helpoksi ja kevyeksi käsitellä, tuulta ja merenkäyntiä kestäväksi ja hyvin luovivaksi. Joidenkin mukaan H-vene antaa anteeksi pieniä käsittelyvirheitä, mitä varmasti aloittelija tulee tekemään. Ehkä yksi miinuspiste tulee siitä, ettei näissä veneissä usein ole kaiteita; ne olisivat kuitenkin hyvä turvallisuustekijä.

Jotkut suosittelevatkin Birdie- tai Helmsman -veneitä juuri siksi että niissä on kaiteet, ja myöskin jonkin verran paremmat sisätilat koska ne ovat leveämpiä. Birdie -veneen purjehdusominaisuuksia on myöskin kehuttu esimerkiksi kirjassa 300 segelbåtar i test. Senorita Helmsman -vene on edullinen vene, josta löytyy taas nukkumapaikat jopa viidelle henkilölle, asia jota varmasti arvostetaan. Eräs varteenotettava vaihtoehto on Jaguar- tai toiselta nimeltään Catalina-merkkinen vene. Tämä vene on Yhdysvalloissa suosittu purjevenemalli, ja siellähän purjehtijoita riittää. Moni on Suomessakin opetellut purjehtimisen saloja tällä veneellä.

Joka tapauksessa aloittelevalla purjehtijalla on paljon opittavaa, valitsi hän minkälaisen purjeveneen tahansa. Aloittelija voi tarvita avukseen miehistön, ja ainakin ensiaskeleet purjehdukseen kannattaa hankkia purjehduskurssilla, ennen veneen ostoa. Ja yksi asia on hyvä pitää aina mielessä: turvallisuus ennen kaikkea!

Comments are closed.