Isbjorn

Veneiden kuljetuksesta

Veneiden kuljetuksesta

Tarve kuljettaa vene maasta toiseen voi tulla eteen, jos tekee vähän kalliimpia ostoksia ulkomailla. Se voi myös osua kohdalle ulkomaille muuttaessa tai miksei vaikka ylellistä lomamatkaa suunniteltaessa. Sitä vartenhan vene on hankittu – kaukaisilla vesillä liikkumiseen. Luultavasti tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Harvalla nykypäivän ihmisistä on taitoja, saati aikaa itse henkilökohtaisesti seilata veneensä kanssa kaukaiseen maahan. Oikeanlaisten varusteiden ja apuvälineiden puuttuessa voi olla haastavaa liikutella venettä paikasta toiseen. Onneksi nykymaailmalla on tarjota ratkaisut moniin ongelmiin; siinä missä autoja voi liikuttaa valtamerten yli, voi myös veneitä – niin ironiselta kuin se saattaakin kuulostaa. Yhä useampi yritys tarjoaa mahdollisuutta kuljettaa veneitä laivoilla niissä tapauksissa, kun merimies tai -nainen ei itse siihen halua ryhtyä. Kuten arvata saattaa, monille veneenomistajille aika on rahaa. Tämä on varmasti totta etenkin huvijahtien omistajille, joiden aika on usein kortilla. Onneksi sinne missä on tarvetta, syntyy yleensä tarjontaa. Osa yritysten tarjoamista palveluista kattaa veneen tuomisen kohteeseen siihen mennessä, kun sen omistaja saapuu lentäen paikalle, veneen käytön kohteessa ja sitten taas kuljetuksen seuraavaan kohteeseen.

Esivalmisteluja

Jotta veneen kuljetus maasta toiseen olisi mahdollisimman helppoa ja sujuvaa, tarvitaan jonkin verran valmistelua ja suunnittelua, mikä tahansa syy tähän erikoiseen tarpeeseen sitten onkin. Suunnitelman tekemisen kanssa voi auttaa ammattitaitoinen veneenkuljetusfirma. Lähinnä kyse on muutamasta pienestä askeleesta, jotka tekemättä jätettyinä voivat kuitenkin merkitä suurta eroa. Ennen kuljetusta veneen kunto tulisi dokumentoida hyvin, jotta siinä epämiellyttävässä ja epätodennäköisessä tapauksessa, että jokin osa vaurioituu kuljetuksen aikana, on esittää todistusmateriaalia veneen alkuperäisestä kunnosta vakuutusyhtiölle ja vaatia korvauksia veneenkuljetusfirmalta. Paras keino tähän on ottaa mahdollisimman paljon mahdollisimman tarkkoja kuvia ympäri venettä ja eri kuvakulmista. Näin veneen yleinen kunto ennen kuljetusta on helppo arvioida. Kuljetuksen hinta määräytyy veneen mitoista, joten tarkka leveys, pituus ja korkeus on oltava tiedossa. Korkeutena voidaan pitää sitä veneen korkeinta kohtaa, joka ei ole purettavissa. Mittoja ottaessa on myös otettava huomioon ne mahdolliset osat, jotka tulevat veneen muiden osien ulkopuolelle, kuten esimerkiksi moottori.  Muihin esivalmisteluihin kuuluu mahdollisen ylimääräisen lastin siirto muualle, sekä erilaisten irtoesineiden kuten propellien, ankkurien, sähkölaitteiden, valojen ja arvoesineiden säilöminen. Vene tulee mitä luultavammin liikkumaan jonkin verran kuljetuksen aikana, joten kaikki ylimääräinen liikkuva materiaali on kiinnitettävä kunnolla. On hyvä muistaa, että vahinko- tai katoamistapauksissa kuljetusfirma ei ole velvollinen korvaamaan tällaisia veneeseen kuulumattomia irtoesineitä. Tankki on tyhjennettävä ja ylimääräinen vesi poistettava sellaisista paikoista, kuten viemäri ja ilmastointilaite. Mikäli veneessä on vuotavia kohtia, nämä on tietysti tukittava vesivahingoilta välttymiseksi. Hyttien ikkunat on hyvä teljetä ja koko vene suojata pressuilla, sekä- mikäli saatavilla- muovikelmulla pehmentämään kuljetuksen aikaisia iskuja. Yllätyksiltä välttyäkseen on suositeltavaa ottaa etukäteen selvää kohdemaan erilaisista tullimaksuista, veroista, sekä satamamaksuista. Kohdemaan suurlähetystö voi kertoa lisää kuljetukseen liittyvistä tärkeistä aspekteista, kuten tullin rajoituksista ja vaatimuksista, sekä auttaa virallisten dokumenttien, jotka liittyvät veneen kuljetukseen.

Vertailu kannattaa

Vertailu kannattaa
Vertailu kannattaa

Kansainvälisten markkinoiden seuranta kannattaa, sillä tarjonta ja hinnat voivat vaihdella suuresti. Osa yrityksistä laskuttaa yhden kiinteän summan, kun taas muut muodostavat lopullisen hinnan prosessin eri osien yhteenlasketusta summasta. Netti on täynnä erilaisia pienempiä ja suurempia yrityksiä, joista osa on erikoistunut esimerkiksi etenkin jahtien kuljetuksiin, sekä sivustoja, joiden avulla voi arvioida kustannuksia ja vertailla niitä keskenään. Koska veneen kuljetus on monimutkainen prosessi, kannattaa valita tunnettu yritys, jolla on hyvä maine ja johon tietää voivansa luottaa.

Comments are closed.