Isbjorn

Veneilyn perusasioita

Veneilyn perusasioita

Veneily on mukava harrastus ja ajanviete, ja varsinkin Suomessa; meillähän on tuhansia järviä ja paljon merta ympärillämme. Veneilijän on kuitenkin aina syytä osata muutamia perusasioita ja myös tuntea vesien liikennesäännöt. Turvallisuus on ylitse kaiken muun. Vene on myös syytä tuntea läpikotaisin ja pitää siitä hyvää huolta. Mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon, jotta veneilyetiketti pysyy hallussa, ja veneen kanssa osaa liikkua ja olla? Katsotaanpa tarkemmin muutamia muistutuksia ja vinkkejä.

Varusteet ja oikea toiminta

Tärkein varuste mitä veneeseen pitää ottaa mukaan on pelastusliivit, ja ne pitää olla jokaisella veneessä olevalla. Muutaman kympin hintainen henkivakuutus eli pelastusliivit voi turvata sekä oman että mukana olevien hengen, kun liikutaan vesillä. Muita tärkeitä varusteita ovat airot tai mela, ankkuri, äyskäri, ja jos vene on moottoroitu, myös hätäkatkaisin ja hätämerkinantovälineet. Myös sammutin on veneen moottorin koon mukaan hyvä olla mukana. Jo ennen kuin veneellä vesille lähdetään, pitää tarkistaa säätiedotukset ja varustautua kunnolla, ilmoittaa läheisille, että on lähdössä, ja kännykkä kannattaa laittaa vesitiiviiseen pakkaukseen. Siinä on myös hyvä olla 112-sovellus, jotta saa tarvittaessa yhteyden vaikka meripelastukseen tai yleensäkin hätäkeskukseen. Jos myrsky on tulossa, voi olla parasta miettiä kahteen kertaan lähteekö veneilemään ollenkaan.

Jos sitten vene jostain syystä kaatuu, tärkeintä on säilyttää maltti. Venettä ei pidä päästää karkuun, ja myöskin airot pyritään saamaan talteen. Vesi jäähdyttää paljon nopeammin kuin ilma, joten seuraavaksi siirrytään veneen perään ja pyritään pääsemään kölin päälle – varovasti toimimalla. Kun kölin päällä ollaan, autetaan mahdollinen kaveri veneen päälle, ja nyt on aika huutaa apua ja meloa rantaan päin. Rannan ollessa tosi kaukana, voi yrittää veneen kääntämistä molempien ollessa samalla puolella venettä. Kun sitten veneeseen päästään, aloitetaan äyskäröinti eli veneen tyhjentäminen vedestä. Toivottavasti tällaiseen tilanteeseen ei jouduttaisi.

Eräs tärkeä pointti on muistaa, että alkoholi ei kuulu veneilyyn ja vesillä oloon. Vaikka vesiliikennejuopumuksen raja on yksi promille, venettä ei saa kuljettaa pienemmässäkään humalassa, jos oma tai muiden turvallisuus on vaarassa. Alkoholi vaikuttaa aina toimintakykyyn ja myös uimataitoon, ja tämä voi olla kohtalokasta. Riskiä ei todellakaan kannata ottaa, vaan parasta on jättää alkoholi kokonaan pois veneiltäessä.

Herrasmiesveneily

Herrasmiesveneily

Veneilyssä on paitsi virallisia sääntöjä ja lakeja, myös kirjoittamattomia sääntöjä, eräänlainen veneilyetiketti. Sääntöihin kuuluvat esimerkiksi väistämissäännöt, jotka on hyvä kerrata aika ajoin, tai opetella jos ne eivät ole vielä tuttuja. Näin vesillä liikkuminen luonnistuu turvallisesti. Kansainväliset meriteiden säännöt ovat voimassa kaikkien aluksien, myös huviveneiden kohdalla, ja myös sisävesisäännöt pitää tuntea. Eräs tärkeimmistä periaatteista on se, että veneiltäessä ei ole etuajo-oikeuksia, vaan lähinnä väistämisvelvollisuuksia. Etenkin väyläalueilla merellä on oltava tarkkana, sillä veneen, myös purjeveneen, pitää väistää kauppa-alusta, koska sen ohjaaminen on hitaampaa. Muutamia perussääntöjä väistämisessä on se, että jos veneet kohtaavat keulat vastakkain, väistetään oikealta; jos ne kohtaavat risteävästi, vasemmalta tulevan on väistettävä. Moottorivene väistää purjevenettä, ja ohittava vene väistää ohitettavaa. Huviveneilijöiden on siis syytä opetella monta perusasiaa, ennen kuin voi lähteä vesille.

Myös herrasmiesmäinen käyttäytyminen kuuluu veneilyyn. Jotta kaikilla olisi mukavaa vesillä oltaessa, on huomioitava muut veneilijät, ihan riippumatta minkälainen venetyyppi on kyseessä tai minkälaista seuruetta missäkin veneessä on. Vesillä ja laitureilla ei ole mitään kuninkaita, jotka omistavat vesistöt ja puolet Eurooppaa. Kun rantaudutaan laiturille tai muuhun yhteiseen rantautumispaikkaan, on enemmän kuin suotavaa että osaa kiinnittää veneensä muiden veneiden lomaan, siivoaa omat roskansa, ja käyttäytyy muutenkin asiallisesti ja ystävällisesti kanssaveneilijöitä kohtaan. Näin veneily on kaikille rentouttavaa ja viihtyisää ajankulua.

Comments are closed.